Pantone kot inspiracija

Bojan Pavšek

Vsak oblikovalec ima poleg fizičnega oblikovalskega dela precej opraviti tudi z razmišljanjem. Skoraj obvezni repertoar razmišljanja sestavljajo tudi barvne palete. In če bo kdo (razen RGB web dizajnerjev) rekel, da pri barvnih paletah ne igra dominantne vloge Pantone barvna paleta se pač moti. Sicer ji takoj sledi CMYK ampak, žal ni na prvem mestu.
Zakaj ima Pantone takšen pedigre? Predvsem zato ker moramo v primerjavi s CMYK barvo iz te palete izbrati. CMYK pa lahko namešamo. Da pa lahko izberemo pravo barvo, nam je Pantone ponudil izjemno barvno paleto, ki je praktično popolna. CMYK je načeloma nepopoln, ker je precej barvno omejen, predvsem kar se intenzivnosti in čistosti barv tiče. In ravno ti in še kakšni razlogi so pripeljali Pantone do tega kar danes je. Ni samo sinonim za dobro barvno paleto, ampak služi tudi kot inspiracija za industrijsko oblikovanje. Mnogo znanih in manj znanih oblikovalcev je že dobilo ta Pantonski navdih pri kakšnem od svojih izdelkov.

Je pa res, da v kolikor želite Pantone paleto pri svojih kreacijah uporabljati kot idejo vzporedno z obliko vašega izdelka morate za avtorizacijo obrniti direktno na Pantone. S tem namreč ni šale. Kazni so namreč lahko precej neugodne kar se eksistence oblikovalca tiče.

Tukaj boste našli kar nekaj izdelkov, ki so vam morda pisani na kožo.
Pantone - shop
If It's Hip, It's There

Pa si poglejmo nekaj izdelkov nastalih kot Pantone inspiracija.{ grafika, dizajn }   [ ni komentarjev ]