Kombuča, kombucha ... ste že slišali

Saša Vučina

Zanimiva pijača, ki lahko navduši ali pa tudi ne, je okusna ali pa tudi ne, predvsem pomembno pa je to, da nas očisti, zbudi, dvigne in poživi. No to pa so že hvale vredni atributi, ki uvrščajo Kombučo med izjemno kakovostne in zdrave napitke.
Na Daljnem vzhodu, od koder izvira, ji pravijo kombu-cha, dobesedno prevedeno torej kombu-čaj. Na spletu je zaslediti tudi več poimenovanj tega napitka: Mandžurski čaj, Mo-gu, Fungus japonikus, Volška meduza, Čajni kvas, Tea beer, Olinka itd.
Čudovito je to, da je ta čaj živ. Nastane namreč sočasno z alkoholno in ocetnokislinsko fermentacijo, ki jo povzroča palačinki podobna plast mikroorganizmov, ki plava na vrhu čaja. V tem plavajočem klobuku-matici je kultura, ki jo sestavlja združba kvasovk in bakterij. Mikroorganizmi se hranijo s sladkorjem in s čajem, ter ga skoraj ali povsem predelajo. Medtem pa nastanejo številne snovi z zdravilnim in razstrupljevalnim delovanjem.

No takole zanimivo izgleda matica, ki sem jo dal dol iz napitka in ga hranil na hladno.

Postopek priprave je sila preprost. V nekaj litrov čaja (črni, zeleni, rdeči, ...) zamešamo 100g/liter belega sladkorja, (ki služi kot hrana kvasovkam) in na vrh položimo kulturo mikroorgnizmov, damo na miren kraj za 14 dni in to je to.

Kot je zapisal Dari Cortese: Kombuča je splošni krepčilni napoj, ki telesu pomaga pri sprotni razstrupljevalni dejavnosti, ga spodbuja, da zbere in izloči presnovne ostanke ter ga ščiti pred škodljivimi dejavniki okolja. Torej nič drugega kot to, da krepi in pomaga vzdrževati visoko odpornost telesnega imunskega sistema ter prispeva k trdnemu zdravju in sijočemu počutju.

Kogar zanima več o pripravi in napitku si naj izposodi ali še bolje kupi knjigo Čaj, čas za zdaj Daria Corteseja, sicer pa je del vsebine objavljen tudi tukaj
{ zanimivo }   [ ni komentarjev ]