Koledar

Marko Gomboc

Sicer ni novo leto ali čas, ko se leto bliža h koncu pa bo vseeno govora o koledarjih. Kar tako, sredi leta...

Koledarji imajo zelo enostavno nalogo - pokazati kateri dan in datum je in pomagati pri načrtovanju bodočih dni oz. analizirati pretekle. Tako preprosto - imena dnevov in številke. A celotna zadeva je lahko bistveno bolj dodelana. Tako iz oblikovnega vidika, kot tudi iz funkcionalnega - no, bolj načina uporabe, osnovna funkcija še vedno ostajajo imena in številke. 

Izdelava zanimivega, všečnega in hkrati funkcionalnega koledarja je za oblikovalca vedno iziv. In ne nujno grafičnega oblikovalca, temveč tudi industrijskega. Še najraje oboje.

En zanimiv primer je koledar narejen iz magnetkov, ki si jih uporabik poljubno sestavlja v svoj koledar - seveda niso samo datumi in imena dnevov, so tudi razni opomniki, ki jih poljubno vnesemo v koledar.


Naslednji koledar je prav tako na nek način interaktiven, vendar vse dela samo. Gre za sistem, ko se črnilo verjetno zaradi kakšne povsem naravne funkcije širi po papirju in tako označuje kateri dan je.


Koledar je lahko tudi povsem uporabne oblike, tako, da poleg osnovne funkcije opravlja še katero drugo. Naprimer pitje kave ali čaja. Potrebno je biti le pozoren, da skodelico odlagate vedno na isto mesto. 


Do sedaj smo obdelali par dobrih primerov, ko prednjači fizična posebnost koledarja. Spodaj je primer, ko je poseženo v načn dojemanja koledarja. Dneve in datume nadomestijo druge značilnosti, ki definirajo čas.

Koledar narejen na podlagi temperatur, ki so značilne za določen letni čas. Od zmrzljivo mrzlo, do zmernega mraza, preko otoplitev do vročine in spet nazaj v zimski mraz.


Da reč popolnoma funkcionira so tu še vedno klasični dnevi in datumi.

Še par zanimivih in posrečenih idej, predvsem posebnih zaradi rabe in dodatne funkcionalnosti.

Tako. Do novega leta je še daleč. Vendar je sedaj čas, da začnemo razmišljati inovativno in drugače. Sicer bo steno ponovno krasil koledar polgolilepoticnalovudivjihživali ;)
{ grafika, zabavno, dizajn }   [ ni komentarjev ]