Moire vizual

Bojan Pavšek

Že od otroštva se navdušujem nad optičnimi prevarami, še posebej pa sem vesel, če mi uspe razvozlati kakšno izmed njih oz. kako so ustvarjene. Sem spada nedvomno tudi Moire učinek, ki je kot nekakšna grafična interferenca med dvema grafikama. Seveda morata biti ustrezno preparirani, da je efekt željen oz. še bolje, kontroliran.
Moire je učinek oz.vidna zaznava, ki nastane, ko gledate niz črt ali pik nanesenih na drug niz črt ali pik, ki se med seboj razlikujejo v relativni velikosti, kotu, ali medsebojnem razmiku. Moire učinek se lahko vidi, če gledamo skozi navaden zaslon (npr. steklo) na drugo ozadje. Prav tako se lahko ustvari s fotografsko ali elektronsko reprodukcije, bodisi namerno ali naključno.

Moire učinek lahko povzroči zanimive in lepe geometrijske vzorce. Vendar pa lahko pojav degradira tudi kakovost grafičnih podob. O tem bi znali največ seveda povedati tiskarji, ki jim je Moire bolj Mora, kot pa nekaj lepega. Kadar pride do zamika plošč ali raztezka papirja in s tem seveda tudi zamika tiskarskih pik oz. rastrov posamezne barve, se še posebej pri ofsetu to pozna kot distorzije v fotografijah oz. grafičnih podlagah. Najbolj je to vidno pri enakomernih rastrih na večjih površinah. Takrat se ponavadi primejo za glavo. Tiskarji namreč.

Vendar članek ni namenjen negativnim mislim. Osredotoča se bolj na pozitivno predstavitev učinka, ki je lahko v vizualnih komunikacijah izziv, podprt z inovativnostjo. Torej dajmo se malo igrat z našimi vizualnimi percepcijami.Beseda Moire je francoskega izvora in je prvotno opisovala učinek, ki se je uporabljal za obdelavo svile, da je dobila valovito ali cikcakasto teksturo.
{ grafika, zabavno, dizajn }   [ ni komentarjev ]