Made in Italy

Saša Vučina

Prvomajske so za nami in namesto na morje smo se z odpeljali na potep po italijanski ”Fruliji Veneciji Juliji”. Čez Trbiž v smeri proti Udinam. Na prekrasnem podeželju smo se ustavili pri Floreanijevih, bolj točno na Agroturismo Borgo Floreani.
Ko smo prišli v krasno malo vasico Treppo Grande, smo nekaj časa samo osuplo zrli v čudovito  furlansko pokrajino, krasne stare hiše, posesti, vile, obdelana polja, v ozadju pa občudovali visoke Julijske Alpe. Čista ekstravaganzza. Dan je bil res čudovit. Mlada domačina sta nas toplo sprejela in  pospremila v prenovljeno staro hišo. Po vstopu v našo sobo smo naslednje tri dni  govorili v samih presežnikih ... ahhh kako je lepo in poglej tale stol .. pa tale parket .. o kakšen razgled...


No takole je izgledal "del" sobice.


Užitek za užitkom. :)


Redki so bili deli v hiši, ki bi bili novejšega datuma. Vsepovsod je bilo polno starih skled, ohranjenega starega pohištva, krasne luči, slike, blazine, ograje. Skratka vse je bilo stilsko popolnoma usklajeno. Prenova hiše je bila narejena nekaj let nazaj in moram priznati, da so res opravili mojstrsko delo. Na eni strani hiše je bila pokošena travica, kjer so se igrali otroci in uživali gostje, na drugi strani pa se je pasla velika ovca, okrog so skakljali zajci. Nedaleč stran so valile jajca race in kokoši. Tudi gos je bila med njimi. Prostovoljci so sadili zelenjavo na njivi. Dobiš občutek, da je za vse poskrbljeno z veliko mero občutka.
Hišo sta prevzela ta mlada dva, vseeno pa je družina še od babice naprej skupaj v hiši, kajti dela na taki posesti ne manjka. Simpatična Federica se je izkazala kot odlična kuharica. Poizkusili smo lokalne dobrote, med katerimi je bilo ogromno sira, pašte, špargljev, toplih kruhkov, domačih marmelad, jagod  ... Carlo pa nas je usmeril po lokalnih zanimivostih, pa naprimer nobena od njih ni bila klasični muzej. Ogledali smo si rezervat za štorklje, hišo metuljev, Rezijo, Čedad, šli v šoping v Udine v Decathlon (hvala Marx za info). Pa še kaj bi se našlo.

In ja ... prav lepo počasi in z užitkom. Skoraj neverjetno.  Brez oklevanja vam jih lahko priporočam. Njihov pejdž: http://www.borgofloreani.it/

Na sliki je njihova domiselna vizitka. 
{ zanimivo, arhitektura, potovanja }   [ ni komentarjev ]