Polne vreče zgodb

Marko Gomboc
To je zgodba o Nataši, ki je iz Jurovskega dola, sicer pa živi v Berlinu in še povsod kamor jo nese pot. In je pisateljica in neustrašna borka za dobre ideje in njihovo mesto v družbi. Eden od takšnih projektov so Polne vreče zgodb.
Polne vreče zgodb so nastale kot uradni občinski suvenir v neki občini. Ideja je ta, da se iz odsluženega kosa blaga, ki je lahko karkoli - zavese, pižama, prt... sešije torba, ki ima svojo zgodbo. Tako se z eno potezo reciklira kos starega blaga, nastane uporabna in všečna torbica, ki pa v vsebi poleg vsebine nosi še mnogo več; zgodbo o svojem nastanku.

Torbice nastajajo iz zelo različnih materialov in tako nosijo različne zgodbice. Z malo opazovanja lahko v torbici prepoznaš nekoč popolnoma drug  kos blaga, torbica spominja na krilo, na posteljnino, zunaj je podobna stari pižami, notri pa odsluženemu prtu, ki je nekoč krasil veliko domačo mizo.

Ideja je super, ker na svojevsrten način ohranja tradicijo, stari odsluženi kosi blaga so ponovno v funkciji, tokrat malo drugače. Torbe na tak način niso samo torbe ampak tudi mesto za promocijo literature. Vse zgodbe so avtentične in imajo svojo zgodovino.

Občinski suvenir je kaj kmalu prerastel v suvenir večjih razsežnosti in je tako danes tudi del promocije prestolnice knjige, ki je letos Ljubljana; akcija je pravkar zažarela v svoji polni razsežnosti.

Več slik in zgodb si lahko ogledate na spletnem naslovu www.zelenacentrala.eu, kjer so predstavljeni še drugi projekti in ideje, ki jih kreira Nataša.

Pozdrav v Berlin.
{ zanimivo, kultura }   [ ni komentarjev ]