Ilustracija v fotografiji

Bojan Pavšek

Večkrat sem med poletnimi sprehodi po morju opazoval slikarje, ki so si za poletne večerne koktejle služili dinarčke s poustvarjanjem na ulicah. Med njimi skorada ni bilo izjeme. Vsi so na podlagi fotografije, predvsem znanih svetovnih osebnosti (največkrat iz Holywooda) potem narisali ali naslikali repliko na papir.
S tem so pritegovali pozornost mimoidočih, da so se odločili in posadili na stol hčerko ali sina ali pa kar oba, da jih je umetnik upodobil. V večini primerov je bila slika precej daleč od realnosti. Pa še poceni ni takšna zadevščina.
Tukaj pa predstavljam drugo obliko kombinacije med fotografijo in ilustracijo. Gre predvsem za zelo kreativno in vredno posnemanja. Fotografija sama namreč že določa perspektivo. Mi jo moramo samo še uporabiti kot pripomoček in pustiti domišljiji svojo pot.
Takšno prosto pot nedvomno puščajo tudi dela Bena Heina, belgijskega umetnika, ilustratorja, slikarja, ki je svojo serijo umetniških izdelkov poimenoval skrajno preprosto: Svinčnih proti fotoaparatu.
Presrfajte še malo njegovo stran http://benheine.com/. Se absolutno splača!
{ grafika, umetnost }   [ ni komentarjev ]