Lesena raziskovanja

Sebastjan Kurmanšek

Jskd organizira po Sloveniji različne interesantne delavnice, kjer se da obnoviti znanje ali se podučiti o kar nekaj sortah ustvarjalno - rokodelskih praks. Ko sem zapel info, da letos v Šmartnem ob Paki, strokovno vodi delavnico »lesenega kiparjenja« kiparka Dragica Čadež Lapajne, sem se zagrel in prijavil. Všeč so mi njen pristop, robustne in monumentalne kiparske izvedbe ter obrtniško mojstrstvo.

Tako sem vikend preživel v družbi zanimivih ljudi iz različnih koncev Slovenije, dveh kosov (in nekaj drobiža) hrasta in povečini husqvarnine mašince. Vreme je služilo, tako da je znoj hladil ogrete teleščke, v kose lesa pa so se počasi pretapljale zamisli sodelujočih. Delavnico sem vzel kot informativno-družabnega značaja, kjer predeš poznanstva, obnavljaš obstoječa in se učiš novih znanj. Všeč mi je koncept druženja in konstruktivnega sodelovanja, ki generira preplete različnih razmišljanj in pristopov, ki se potem lahko v idejnih sferah namnožijo in ustvarijo široko osnovo za kvaliteten izbor ter kakovostno produkcijo. Spodaj sledi fotobeležka, z nekaj delovnega utripa delavnice »lesenih raziskovanj«.

Delo je potekalo pod in ob čudovitem kozolcem. (prestavili so ga iz Malih Braslovč v enem kosu… Neverjetno!) V osrednjem delu kozolca so »zimri«, kot del sobne ponudbe mladinskega doma, ki je sicer zgledno urejen v stavbi zraven.


Gospa Dragica v elementu


Naključna zanimiva kompozicija 


Moja surovina


In nekaj drobiža


Vse sorte


Podpora povezovanja V 1.0


Lepota patine časa


Okrepčilo v »Zidanci po domače«


Divja v srcu


Premiki za namene fotodokumentacije


Uradni zapisovalec


Na krilih zaključka (foto: Dejan Tonkli)


Zima bo kmalu

{ zanimivo, kultura }   [ ni komentarjev ]