Negativno je lahko tudi pozitivno

Bojan Pavšek

Verjetno se vam je že zgodilo, da ste ob nakupu novega digitalnega fotoaparata preizkusili vse mogoče učinke, ki so vas dobesedno izstrelili v fantazijski svet digitalne fotografije. Črnobelo, pa sepia, pa tu in tam še mlečno steklo, pa negativ in še in še. Je to sploh mogoče? Pa v tako majhni škatlici? Ne!? Očitno je. Navdušenje pa je kaj kmalu pojenjalo, ko ste fotke preselili na računanik in si jih ogledali v neprimerno večji dimenziji kot vam jo pokaže ekranček na fotoaparatu. Le-ta je poleg vsega nabit še s kontrasti tako, da sličica (beri: miniatura) izgleda še bolj profi. Učinke prepustite strokovnjakom na vaši mašini, ki se ponašajo z imeni kot so PhotoShop ali kaj podobnega. Vendar se včasih pojavijo tudi izjeme.Pred leti sem kupil prvega majhnega Sony DSC-V1, ki se je ponaša s tem, da je lahko poleg trotlziher funkcije prepustil vsako nastavitev časa, zaslonke in oddaljenosti tudi uporabniku. Biti si moral sicer vešč malo pojačanega pritiskanja na drobne gumbeke, ki pa premosorazmerno s posnetim številom fotografij skoraj preide v rutino.

Seveda je uporabniški vmesnik omogočal vse mogoče učinke, ki pa so se, kot že omenjeno, izkazali za bolj klavrne glede na to kaj vse bi človek od njih pričakoval. Med njimi je svetle trenutke dočakal le učinek negativa (invert), ki točkam določi obratno vrednost, ki jo imajo na pozitivu. Primer: če ima točka na pozitivu po RGB lestvici vrednost 5 (min. 0) jo ima v negativu 250 (max. 255). Ta podatek je zgolj informativen, saj je dejansko za nenavadnost fotke dovolj le klik na sprožilec in svet, ki te trenutno obdaja, na ekrančku fotoaparata postane negativen. Kar je svetlo je temno, kar je modro je rumeno, kar je nezanimivo je naenkrat zanimivo, kar je... 

Halo, pa saj bi to lahko naredil kasneje tudi na računalnik! To že, ampak, a ni fino, da opazuješ realen in negativen prostor hkrati? Mene osebno je vedno znova presenetil rezultat tako, da sem tisti dan fotografiral samo negativno in se zadovoljil pozitivno. 


Za domovino, s Krpanom naprej!


Je nastala kot bi MIG-nil.


Les je lep. Naj na steni tudi ostane.


Na pairnatih valovih.


Mislec v vsako hišo.

{ zanimivo, fotografija }   [ 2 komentarja ]