Hotel FOX

Bojan Pavšek

"Lisica je prav zvita zver, na Danskem ima svoj hotel." Na Danskem, natančneje v Copenhagnu kraljuje Hotel Fox katerega nastanek oz. zgodba o rojstvu ima prekleto dobro konceptualno podlago. Je vzorec po katerem bi se lahko zgledovala večina novejših hotelov, youth hostlov ali kakršnihkoli ostalih javnih prostorov, katerih ciljne skupine predstavljajo ljudje svobodnih nazorov brez zadržkov po preiskušanju in odkrivanju novega, drznega, nenavadnega.
Hotel Fox je kljub na videz naključnemu dizajnu posameznih notranjih prostorov (predvsem hotelskih sob) nastal po skrbno premišljenem procesu, ki pa je za svojo končno podobo potreboval le tri mesece. Vsebuje elemente grafičnega oblikovanja, urbanih elementov in ilustracije.

Seveda bi brez močnega finančnega zaledja takšen projekt izzvenel v prazno. In tukaj nastopi korporacija Volkswagen, ki je imela posluh za strategijo oblikovanja novega hotelskega bivalnega okolja.

Narejen je bil razpis oz. natečaj za opremo posameznih sob v hotelu na katerega se je prijavilo več kot 3000 ustvarjalcev. Natečajna komisija je izbrala najboljše, ki so se lahko naselili v hotelu dober mesec in pol pred otvoritvijo. Tako je 21 umetnikov dobilo začasen dom v katerem je mrgolelo "likovnih hotelskih" ateljejev, katerih ustvarjalna energija se je prepletala med seboj, kar je imelo za rezultat mojstrovino, ki je vredna ogleda in bivanja v njem.

Seveda je bilo potrebno pred tem pripraviti notranjost stavbe (v kateri je že prej deloval hotel), za prihajajoče umetnike. Najprej so vso notranjo opremo (mize, stoli, luči, dekorativni materiali, ...) v dobrodelni akciji razdelili med prebivalce Copenhagna, ki so takšno opremo potrebovali ali pa so si zaželeli imeti kakšen atraktiven kos pohištva. Akcija je bila zelo odmevna saj je zaradi množice ljudi, ki je prišla po "svoj kos", povzročila celo prometne zastoje v ulici pred hotelom kjer se je akcija odvijala.

Nato je sledila sanacija objekta, ki jo je imel pod kontrolo mlad arhitekt in so se določene svari kar se priprave prostorov tiče dogajale povsem spontano, saj se pogosto ni točno vedelo, kaj vse bodo umetniki potrebovali za svoje ustvarjalne podvige. Vse skupaj je, po pričevanju arhitekta, delovalo na trenutke precej kaotično in niso točno vedeli kaj se bo na koncu izcimilo, ampak je bil pa zaradi tega takšen način dela še večji izziv.

Celoten projekt je bil realiziran v treh mesecih od rušitve starega do otvoritve novega, kar je lahko vzor bodočim projektom takšnega merila, saj je dandanes čas pomemben dejavnik tako rekoč na vseh področjih našega življenja.

Spodaj so prikazani nekateri primeri kako se lahko forma preprostih notranjih prostorov spremeni v umetnijo brez primere. Vsaka soba je artefakt zase. Tukaj srečamo nenavadne stripovske stile, popolnoma urejene grafičnega dizajne ali pa japonski fantazijski svet. V prostorih boste našli cvetlice, pravljice, prijazne pošasti, sanjave podobe ali pa skrivne vhode.

O unikatnosti pričajo tudi imena sob kot so npr.: Sensuality, Sweet Sleep, Guardian Angel, Heavenly Palace, Geissenpeter, Heidi, Self-confidence, King's Forest,...

Več o tem pa najdete tukaj: www.hotelfox.dk
{ grafika, kultura, dizajn, arhitektura }   [ 1 komentar ]