Hotel Puerta America

Bojan Pavšek

Kaj imajo skupnega Zaha Hadid, Norman Foster, David Chipperfield, Plasma Studio, Marc Newson, Ron Arad, Kathryn Findlay, Richard Glukman, Arata Isozaki, Mariscal & Salas ter Jean Nouvel? Poleg tega, da so vsi po vrsti vrhunski arhitekti, ki bi jih lahko kategorizirali tudi, da spadajo med World Top 100 Architects, jih med drugim povezuje tudi Hotel Puerta America v Madridu.
Vsi ti arhitekturni genialci so namreč prispevali svoj delež v oblikovanju notranjih prostorov hotela. Vsak od njih se je svojevrstno lotil projektiranja »svojega nadstropja«. Rezultat je pester spekter različnih prostorov, ki so nabiti z modernimi tehnologijami gradnje in vsemi sodobnimi komunikacijskimi artefakti, ki jih tak prostor potrebuje, da impresionira.

Kako vse skupaj deluje kot fraza »Dobrodošli v hotelu, želimo vam udobno bivanje!« pa je stvar vsakega posameznega gosta. Nekaterim verjetno takšna izživljanja nad prostorom pač ne bodo potegnila. Zatorej se bodo še vedno odločali za klasiko kamor spada že ustaljena in predvsem prepoznavna prostorska razporeditev v kateri ne bodo porabili ure in ure časa preden bodo našli svojo sobo in v njej mini bar. Slike prikazane spodaj bodo jasno pričale o čem govorim.

Kot kaže je dandanes recept za uspeh več kot le to, da se kot ime arhitekta pri določenem objektu pojavi ena svetovno znana oseba. Mora jih biti očitno več, da je zadeva »na nivoju«. Kapo dol pogajalcem s strani hotela oz. investitorjem, da jim je uspelo prepričati svetovno arhitekturno elito (katerih ego je ponavadi nadpovprečen), da si deli skupen vhod.

Prav tako pa si sedaj, po pričevanju obiskovalcev, skupen vhod delijo tako gostje hotela kot tudi tisti, ki bi si hotel samo želeli ogledati. Zato pozor! Če boste sami prenočili v hotelu ne bodite torej presenečeni, ko se boste čez dan v kopalnem plašču sprehajali po hodniku in vas bo, nič hudega sluteč, organizirana skupina japončekov zaslepila z bliskavicami svojih digitalnih pripomočkov. 

Vse o hotelu najdete tukaj www.hoteles-silken.com/HPAM/index.php
{ dizajn, arhitektura }   [ ni komentarjev ]