Poročna fantazija ala Hollywood

Bojan Pavšek

Nekoč je spadal med status nobel poroke tudi poročni fotograf. Ponavadi se je za to vlogo javila kakšna sestrična, polbrat ali teta iz Amerike. Skratka tisti, ki je bil z ženinom ali nevesto v sorodu in si je poleg ostalih materialnih dobrin lastil tudi fotoaparat.
Kvaliteta in zahteve dokumentiranja porok so se po amaterskih fotografijah preselile na bremena profesionalnih fotografov. Vendar se kvaliteta med njimi bistveno razlikuje. Tako se načeloma z višjo ceno poročnih fotografskih storitev povečuje tudi kvaliteta storitev le-teh. Naslednja stopnja poročnega ovekovečenja pa je pričela nastajati kot kompleksna fotografska smer, v kateri je skrito še kaj več kot samo kvalitetna fotografija. Fotografije posamezne poroke morajo izžarevati dotični trenutek nepozabnega dogodka, ki ima več obrazov. Sem spadajo veselje, sreča, solze, zabava, ples, glasba,... Vsak od njih skriva svoje emocije in zato individualni pristop. Poroka postane v oček dobrega fotografa pravzaprav umetniško delo. Za oceno kvalitete poročne fotografije pa skrbijo razna združenja profesionalnih poročnih fotografov širom po svetu npr. The Wedding Photojournalist Association (WPJA). S tem je poročna fotografija postala že neke vrste kultura.. Reprodukcija pa ni omejena več na klasični fotoalbum ampak je pogosto podprta tudi z inovativnim pristopom k izdelavi fotografij, foto knjige, multimedije, .... Tukaj precej orje slovensko ledino tudi naš hišni fotograf  Aljoša Videtič.


Podobna zgodba o tehnologiji in umetnosti ovekovečenja porok velja tudi za video snemanje porok. In tukaj se pojavi avtor, ki ne samo, da naredi vrhunsko izdelan poročni film, ampak je le-ta opremljen z vrhunsko montažo, izborom glasbe, fotografijo in najpomembnejšim elementom – režijo. Tak umetniški pristop daje poroki tako veliko dodano vrednost, da bi lahko izdelek posnet v enem dnevu z odličnim občutkom za izbor kadrov primerjali s Hollywoodskim principom ustvarjanja kvalitetnih izdelkov razen ene izjeme. V poročnih filmih so garant za uspeh filma neslavni ljudje, ki doživlajo trenutek svojega življenja. In ker kamera pač ne laže je resnica precej bolj resnična od Hollywooda. Je resnica. Nič ni zlagano. Nič zaigrano. Vse je naravno. In to človek začuti. 

Svaka čas Art Studio oz. Robert Balaško. Prečekirajte, vredno daljšega ogleda! Nahaja se pri naših sosedih oz. na www.art-studio.hr. Osebno bi mu oskarja podelil za film, ki je prvi film v meniju Movies>Weddings.

Kusturica! Mislim, da imaš somišljenika.{ zanimivo, kultura, fotografija }   [ ni komentarjev ]