Nekaj me na tej sliki moti pa ne vem kaj!

Marko Gomboc
Sploh ne bo govora o sliki(ah) ampak o opažanju in dojemanju posameznika za pravi kot, center, sredino...
Zanimivo je, da nekdo opazi, da slika visi postrani, drugi pa ne. Včasih je potrebno določen predmet postaviti v sredino, naprimer kroga, in nekdo ga bo postavil brez razmišljanja več ali manj točno v center, kdo drugi bo moral temeljito razmisliti kako to točko najti. Za večino ljudi so podobna opažanja bolj kot ne nepomembna. Le občasno pride situacija, ko se tega zaveš, bodisi dobro opažaš ali ne. Za ljudi, ki pri svojem delu morajo biti natančni, pa je omenjena lastnost (?) zelo dobrodošla. 

Oblikovalec se pri svojem delu dnevno srečuje z poravnavami, pravimi koti, središčem, sredino linije... in še bi lahko našteval. Vem, da so na voljo vedno "pametne črte" in programi so vedno bolj "pametni", a vendar je venomer nek iziv, da delo opravljaš brez tuje pomoči. Seveda kot trening, za natančno delo in kakovosten končni rezultat še vedno velja preveriti s "tujo pametjo". 

Prilagam link, na katerem lahko preizkusite svojo natančnost - dokaj splošen test, ne nujno povezan z oblikovanjem. Avtor testa je sicer lesar, kjer je pa natančnost v praksi verjetno še toliko bolj pomembna.

http://woodgears.ca/eyeball/about.html
{ grafika, zanimivo }   [ ni komentarjev ]