Perzijska preproga za jutri

Bojan Pavšek

Vedno sem se spraševal kako umestiti tradicionalno staroperzisjko preprogo v prostor, ki izraža predvsem pridih modernega-sodobnega. Ker je klasično tkana preproga znamenje prestiža je včasih bolj kot njen vzorec pomembno koliko je nekdo plačal zanjo. Iz tega dejstva so pogosto nastale kombinacije opreme prostora, ki mejijo ali pa so že kič. Osebno sem mnenja, da je lahko tradicionalna perzijska preproga dandanes v moderen prostor umeščena zgolj kot kontrapunkt karakterju prostora in opremi, ki je integrirana vanj. Takšna umestitev preproge pa ni vedno najbolj uspešna, saj se zaradi neukusnega in pogoste želje po ustvarjanju luksuznega imidža izrodi v neposrečeno kombinacijo. O tem se lahko prepričate že ob ogledu nekaterih hotelov, muzejev ter mnogih drugih javnih in zasebnih stavb povsod po svetu.
PRETEKLOST
Perzijske preproge so vedno in so še vedno sestavni del iranske kulture in pogosto predstavljajo vsakdanje življenje ljudi na tem področju sveta. Pravzaprav so preproge v mnogih primerih merilo s katerim Iračani vrednotijo svojo in tujo lastnino. So sestavni del iranskih domov.  Ta veličasten svet umetniškega ustvarjanja gojijo že več kot 2500 let. Iranci so bili namreč med prvimi tkalci preprog in začetek njihovega ustvarjanja sega od antičnih civilizacij dalje. Skozi stoletja ustvarjalnosti in iznajdljivost so nadgrajevali svoje talente in tradicijo preteklosti ter s tem dosegli edinstveno stopnjo odličnosti. 


SEDANJOST
Oblikovalec Lorenzo Damiani pa nam s preizkušenim receptom mešanice starega z novim omogoča, da lahko imamo perzijsko preprogo tudi v prostorih, ki prej tega iz estestkega in arhitekturnega vidika tega niso dovoljevali. Za Cappellini je namreč združil duh preteklosti in tradicije s sedanjosto in novimi tehnologijami tkanja. Oblikoval je zemljevid sveta, katerega kontinente sestavlja perzijska preproga iz čiste volne medtem, ko je kontrast temu morje iz viskoze. Tako se poleg različnih vzorcev prepletata tudi različna materiala iz različnih obdobij svojega nastanka in uporabe. To pa je po mojem šele začetek te uspešne simbioze. 

Več o tem na Cappellinijevem portalu.
{ grafika, zanimivo, kultura }   [ ni komentarjev ]