Asfaltne iluzije

Bojan Pavšek

Po junk mailh je tako ali drugače prihajalo in odhajalo že kar nekaj vsebin, ki so bile povezane s trodimenzionalno ulično umetnostjo (3D Pavement Art > 3D Street Art > 3D Street Painting > 3D Chalk Art > 3D Sidewalk Art). Gre namreč za ilustracije izrisane pod določeno perspektivo, ki iz ene točke gledišča daje vtis pravega prostora medtem, ko je iz ostalih lokacij vidna kot prostorska popačenka. V osnovi gre za manipulacijo mimoidočih.
Pogosto se te vrste umetnij lotevajo ulični, seveda talentirani, risarji. Kot glavno orožje jim služi kopica barvnih kred, ki se bojujejo s površino asfalta, hkrati pa upajo, da se vremenska napoved ne bo spremenila na slabše. To bi namreč pomenilo konec projekta. Pri tej samoiniciativnem ustvarjanju pa igra pomembno vlogo tudi kakšen kovanec naključnih opazovalcev, ki se znajde v klobuku ustvarjalca in mu s tem omogoči vsaj nakup novih kred in kakšnega piva za nagrado.

So pa tudi drugačni projekti oz. ulični umetniki, ki ne hlastajo zaradi vsakodnevno vprašljive eksistenčne plati in jim materialni stroški projekta ne predstavljajo večjega izziva. Sem spadajo tudi dela umetnika Edgarja Muellerja. Njegov zadnji projekt se je zgodil tekom festivala World Of Culture, avgusta 2008 v Don Laoghaireju (Irska) na katerega je bil vabljen. Poleg tega, da je bil projekt resno zasnovan in profesionalno izveden, mu rojstva ni preprečilo niti obilno deževje. Poimenoval ga je ledena doba. 


Ampak kje se skriva fenomen te vrste umetnosti?
V psihološkem učinku na ljudi! Pričujoči film zasnove in izdelave ilustracije, ter reakcije ljudi jasno pokaže za kakšno množično iluzijo gre. Večina mimoidočih, razen redkih izjem se nemreč izogiba hoje preko ledenega brezna. Hodijo okrog njega. Pa ne zato, da ga ne bi uničili, saj ilustracija sega tudi v področje na katerem stojijo. Gre za preprost efekt globinskega strahu. Seveda to velja za ljudi, ki se ilustraciji bližajo iz »prave« perspektive. Tiste, ki jo je umetnik želel izpostaviti. Ko pa so že na drugi strani se sproščeno nastavljajo digitalcem, saj je perspektiva tam že tako popačena, da tudi strah pred globino izgine. Zanimivo. Upam, da bomo v bližnji prihodnosti tudi na območju Slovenije priča čemu podobnemu, da se bomo lahko na lstne oči prepričali ali strah pred globino res drži.

{ zanimivo, kultura, dizajn }   [ 1 komentar ]