Zbogom, Miljenko Licul (1946–2009)

Bojan Pavšek


Slovenija je mnogo prekmalu izgubila grafičnega oblikovalca, ki je s svojim delom vidno vplival na slovensko identiteto tako znotraj kot zunaj meja naše države.

Miljenko Licul je ustvaril serijo podob enega izmed najlepši bankovcev – slovenskega Tolarja. Prav tako je v svoj opus dodal tudi podobe slovenskih evrskih kovancev. Slovenija se je zavedala njegovega umetniškega prispevka k podobi naše domovine. Tako je leta 2008 prejel tudi Prešernovo nagrado za življenjsko delo na podroèju umetnosti, ki velja za najvišjo državno priznanje.

Avtor fotografije: Domen Grögl

 

"Sodil je med avtorje, ki so pomagali v strogo modernistični slog grafičnega oblikovanja 70-ih let vpeljati drugačno govorico, ne da bi pri tem zanikali vsebinske in historične prvine naloge", piše v obrazložitvi Prešernove nagrade, ki jo je Licul lani prejel za življenjsko delo za obsežen ustvarjalni opus na področju oblikovanja.

"Grafično oblikovani predmeti in teksti so pot ne samo k dvigu ali padcu vizualne kulture, ampak tudi k razumevanju ali nerazumevanju sveta," so najpomembnejše sporočilo Liculove ustvarjalnosti še povzeli v obrazložitvi Prešernove nagrade.

Poleg Prešernove nagrade za življenjsko delo na področju umetnosti, ki jo je prejel leta 2008 je Miljenko Licul leta 1985 prejel še nagrado Prešernovega sklada in leta 1988 Plečnikovo nagrado.

Bil je eden izmed tistih, ki so ustvarjali temelje vizualne identitete takratne »osamosvojene« države Slovenije. Med njegova širše znane in uporabne aplikacije spadajo tudi prvi slovenski potni list, nove osebne izkaznice in zdravstveno izkaznico.

Kakšen pogled na svet je imel Miljenko Licul si lahko preberete v intervjuju z Uršo Matos, ki ga je dal leta 2004 za tednik Mladina.


Slovenski tolar - uporabljal  se je v obdobju od 8. oktobra 1991 do 31. decembra 2006
(soavtor: Zvone Kosovelj, avtor portretov za bankovce: Rudi Španzel)


Evrski kovanci v Sloveniji - v veljavi od 1. 1. 2007
(soavtorja: Maja Licul in Janez Boljko)


Slovenske znamke iz serije "Slovenija - Evropa v malem"
(ilustracija in risba: Zagorka Simić)

{ grafika, dogodki }   [ 6 komentarjev ]