Kapljično

Marko Gomboc
Mnogokrat ob razmišljanju o tematiki vezani na vodo pomislimo na kapljico. Nekako najbolj osnovno formo, ki asociira na vodo. Dokaz zato je prevečkrat uporabljen posnetek kapljice, kako se odbije v vodo, kako predre opno vodne površine in podobno.

V mislih ima takšen posnetek:

ali podoben, ki se jih na spletu najde kar nekaj. Posnetek je sicer zelo zanimiv in tehnično dovršen, ampak so si verjetno zaradi tehnične zahtevnosti, posnetki precej podobni. Predstvaljam si, da je iziv za studijske ali amaterske fotografe ujeti ta droben trenutek, ki ga tvori narava.

No, umetnik (fotograf) Martin Waugh je ta trenutek naštudiral do obisti in iz njega naredil umetnost. Zaradi avtorskih pravic slike ne moremo objaviti, toplo pa priporočam ogled celotne galerije, ki se nahaja na avtorjevi spletni strani: www.liquidsculpture.com.

Martin s pomočjo sodobne tehnologije ujame najbolj nenavadne in nepričakovane, včasih celo na meji verjetnosti, zanimive trenutke, ko kapljica pade v vodo. Izredno zanimivo se mi pri njegovem delu zdi to, da so slike dejansko plod tehnike in domišljije ter narejene brez fotomontaž in večjih posegov v fotošopu. Po navedbah avtorja, fotošop uporablja samo za barvno korekcijo in odstranitev ozadja ali umazanije na slikah. V celotni galeriji slik je samo ena, kjer je navedeno, da je bila zmanipulirana v fotošopu.

Tudi celotna spletna predstavitev avtorjevega opusa je zgleden primer predstavljanja svojega dela in morebitne uporabnosti. Navedeni so primeri, kje je bila fotografija uporabljena v komercialne namene in kje je lahko uporabljena. Vsa njegova dela so na voljo tudi za nakup, osnovni cenik se nahaja na stani, sicer pa, po besedah avtorja, pišite in za ceno se bomo pogodili - odvisno od uporabe.

Navdih za najdbo avtorja sem dobil ob gledanju oddaje na znani tv, zato pripenjam tudi povezavo na posnetek kapljice v zelo upočasnjenem predvajanju. ~ video ~. (priporočam klik na HD)

{ zanimivo, fotografija }   [ ni komentarjev ]