Drostejev učinek

Bojan Pavšek

Verjetno ste že kdaj v življenju zrli iz oči v oči pojavu, ki multiplicira določeno sliko v neskončnost. Možnost, da takšen učinek opazujete v praksi se vam ponuja npr. v dvigalih, ki so od znotraj obdana z nasproti usmerjenimi ogledali. Tako se vaš prezrcaljen portret v ogledalu, odseva v nasprotnem ogledalu in ta zopet v tistem, ki ga gledate. Pri tem učinku gre praktično za sliko v sliki, ki se potem nadaljuje in nadaljuje. Temu pojavu se reče Drostejev učinek.
Svoje ime je učinek dobil po kakavu Droste iz leta 1904. Na embalaži kakava je bila namreč upodobljena ilustracija ženske, ki drži na pladnju škatlo od kakava, na katerem je zopet taista ženska s pladnjem kakava, na katerem je zopet, ... 

Teoretično se takšna slika res lahko projecira brez konca, a je Drostejev učinek vseeno le odvisen od ločljivosti slike in do kakšne mere le-ta še omogoča berljivost oz. jasno sliko podobe v podobi. Repeticije, ki si pri tem učinku sledijo spominjajo na fraktalske vzorce, ki se prav tako razvijajo v neskončnost. Oba učinka, tako Drostejev kot tudi fraktalski je uspešno upodabljal v svojih metamorfozah že Mauritis Cornelis Escher.
Če želite biti pa še nekoliko izvirni v ugotavljanju možnosti Drostejevega učinka lahko to počnete s kombinacijo kamere in televizorja. Poskusite. Presenečenj ne bo konca!
Tukaj pa je nekaj primerov, kjer vstopi v svet Drostejevega kakava še kreativna domišljija.{ grafika, zanimivo, fotografija }   [ ni komentarjev ]