Zlata medalja!

Marko Gomboc
Spremljanje olimpijskih iger je iz profesionalnega vidika čudovita priložnost za opazovanje raznovrstnih metod in tehnik grafičnega oblikovanja kompleksnega dogodka, kjer ne sme biti prisotna klasična reklama v smislu blagovnih znamk ampak morajo biti vsa običajna reklamna mesta podrejena grafiki dogodka.

Grafična zasnova dogodka mi je osebno všečna in zanimiva, vendar me je bolj kot sama podoba, pritegnil videz zmagovalnega odra tj. odra za podeljevanje medalj.
Oder se iz različnih zornih kotov obnaša zelo raznoliko in deluje organsko. Kar v resnici tudi je, saj je narejen iz lesa. Natančneje iz 18 vrst lesa, ki raste v Kanadi (coastal western red cedar, coastal Douglas fir, lodgepole pine, amabilis fir, blue-stained lodgepole pine, western larch, yellow cedar, paper birch, interior Douglas fir, interior western red cedar, subalpine fir, grand fir, white spruce, blue-stained ponderosa pine, western hemlock, sitka spruce, Engelmann spruce and underwater lodgepole pine - se opravičujem za izvirni jezik). 

Oder je naredil tim, ki deluje pod okriljem University of British Columbia’s Centre for Advanced Wood Processing (CAWP), pod vodstvom g. Vincent Leunga. Vsak oder (na OI2010 jih je 23) je narejen iz 250-ih različnih kosov lesa.

Še nekaj slik odra v praksi:

Več o nastanku in ozadju celotne zgodbe si lahko preberete na: http://qwx.si/auh
(Btw. - naslov je skrajšan z slovenskim skrajševalnikom qwx.si.)

[ ni komentarjev ]