Umetnost v senci

Bojan Pavšek

Liki, ki nastajajo zgolj zaradi lomov oz. odvzemanja svetlobe ali drugače povedano, da so ustvarjeni s projekcijo sence so zanimivi vsaj iz dveh razlogov.
Prvič, da liki, ki tvorijo sence sploh ni potrebno, da izgledajo natančne replike sence. Prej je ponavadi nasprotno, kar predstavlja močan kreativni izziv umetnikom. In drugič, je lahko senca »živa«. Saj se lahko spreminja glede na smer izvora svetlobe oz. položaja lika, ki tvori senco.
Oba razloga sta precej matematične narave vendar ... Občutek za lepoto predstavlja zaznavo estetike, umetnost pa ekspresijo le-te. Če pa vmes poseže še matematika dobimo zanimivi miks, ki zna pritegniti še tako nezainteresiranega obiskovalca. Saj se vsi pogosto sprašujemo, ko vidimo nekaj nenavadnega, kako je to narejeno. Kljub temu, da je ozadje zapletenih zadev ponavadi precej enostavno. Tradicionalne azijske lutkovne igre senc za prosojnim platnom je sedaj pričela dopolnjevati še računalniška tehnologija, ki na dokaj enostaven način omogoča matematične kalkulacije več skulpturalnosti in s tem seveda večsenčnosti.

Tukaj pa je nekaj zanimivih predstavnikov te umetniške zvrsti. 

John Lewis


Tim Noble and Sue Webster 


Silhouettes Of Jazz
{ grafika, zanimivo, umetnost }   [ 3 komentarji ]