Vila z dušo

Saša Vučina

S familijo smo bili ad hoc odločeni da gremo na nekajdnevno pavzo in nevedoč zašli na košček raja oddaljen samo 3 ure iz centra Slovenije. Pišem o Vili Muzika.
Kljub temu, da še sploh ni poletje smo šli na morje. Veliko ljudi to mogoče niti ne preseneča. Ampak dokler smo bili majhni so nas starši večinoma vozili na morje v poletnih mesecih, kadar je več ali manj zelo vroče, gužva na cesti, plaži, kampu in še kje. Tokraten obisk obale izven sezone je bil čisto drugo doživetje. Medtem, ko je pri nas še zima, je v Savudriji že prijetno toplo, vse je zeleno, sonce greje kamne, ptički pridno pojejo svoje stihe vse pa prežema nek neopisen mir.
Tam smo jo uzrli. Čudovito vilo s čisto svojo življenjsko zgodbo. Prostor nas je navdušil že ko smo prišli blizu tega kraja. V sami vili pa se je radost samo še povečevala. Arhitekturno, geomantsko, estetsko in prijazno urejena Vila je na glavo obrnila vse predstave o počitnicah v apartmaju.
Kot piše lastnica Beba: "Muzika je obnovljena mediteranska vila, ugnezdena med dvema cedrama. Na vrtu se tudi v največji poletni vročini najde senca pod oljkami, bori, stoletnimi cipresami ali široko figo.
Pri načrtovanju nove namembnosti je arhitektka upoštevala identiteto rezidenčne vile tržaškega morjeplovca Richarda Stefanija, ki je hišo zgradil na takrat neposeljenem griču, da bi z okna opazoval morje, ko z leti zapusti kapitanske zadolžitve. Zasnoval jo je tako, da vsak vogal hiše kaže natančno smer neba, je neke vrste kompas, ki ti pomaga tja, kamor si namenjen.
Pri poseganju v prostor smo želeli ohraniti glamur tedanjih časov, vendar pa hiši dati priložnost, da s svojimi energijami ponovno zaživi. Obnovo je spremljal geomant-zemljemerec Robi Lavin iz Križa pri Sežani, ki je s pomočjo merjenj določil stanje zdravja prostora in izdelal analizo kakovosti bivanja ter v prostor namestil tri kozmograme.
Pri prenovi in sploh pri delovanju v prostoru smo z arhitektko Emi Vega in krajinarko Ireno Fattori upoštevali nasvete geomanta, se z njim posvetovali in ustvarili pogoje, da prostor vzpodbuja naravne pretoke energij in ugodno vpliva na počutje obiskovalcev in tistih, ki tam delujemo. Z načrtovanjem zunanje in notranje podobe hiše se tako uravnava pretok življenjske energije, ki polni človekovo aurično polje."


Da o kuhariji v Vili sploh ne govorimo. Tadeja, ki poleg lastnice Bebe skbi za vilo nas je pogostila s takšnimi dobotami, da bi še ata Ilovar s kruhom pomazal. Domač pirin kruh, istrska veganska juhica, bananin kolač, aromatični čaji ...


Najbolj zanimiva stvar pa je to, da si že po kakšnem dnevu bivanja v Vili Muziki spočit, nabit z energijo, poln kreativnih idej in to naredi vilo kot idealen kraj za snovanja, kreativnost, umetnost in vse pač kar izvira iz neusahljivega vira navdiha. Še nad svojimi fotkami sem bil prijetno presenečen.
Več informacij najdete na: http://www.muzika-istra.si
{ zabavno, potovanja }   [ ni komentarjev ]