Velenjski spome(j)niki

Bojan Pavšek

Četrtkov večer v Galeriji Velenje je ponovno dokazal, da so lahko multimedijski kulturni dogodki prava paša za oči, ušesa, srce in dušo. To je bil večer Staneta Špegla in njegove revitalizacije velenjskih spomenikov interpretirane skozi oči kamere, monitor računalnika in vrsto glasbenih inštrumentov zlitih v harmonijo sodobnih zvokov.

Multimedijski dogodek je, kljub vremenskim ekstremom oz. ulivanju kot iz škafa, privabil vrsto ljudi, ki jim poležavanje v kavču ali poseganje po TV daljincu ne predstavljata ravno vrhunca četrtkovih večerov. Celoten dogodek je bil pravi balzam za ljubitelje tovrstnih multimedisjkih dogodkov in temu primeren je bil tudi odziv po predstavitvi projekta.

Tema - Velenjski spomeniki, ki se je je lotil Stane Špegel je odprla mnoga vprašanja na katere smo si ponavadi odgovarjali sami saj ni bilo primernih sogovornikov. Stanetova zasluga je, da so spomeniki čez noč postali živi. Kar naenkrat jih opazimo tudi v urbanem okolju kljub temu, da so nam bili večino naše preteklosti nevidni, saj jih je duh časa ignoriral. Tisto kar je bil v preteklosti zgolj in samo spomenik je sedaj živi spomenik. Še posebej pa je ta oživitev pomembna za samo Velenje saj je večina spomenikov nastajala v obdobju, ko je bila oblast edino merilo kaj je lahko umetnost in kaj ne.

Drugi fenomen, ki ga skriva Stane v sebi in ga vedno pokaže na korekten in profesionalen način, ki odraža njegovo predanost in entuziazem v tem kar počne pa je, da v večini primerov celoten multimedijski projekt izvede sam. Zvok oz. glasba, grafika, fotografija (razen redkih izjem), video animacije ter montaže vseh teh segmentov v logično celoto so njegovi. Mislim, da spada med redke, ki nam/vam lahko ponudijo takšen popolen paket. Ker je Stane (osebno se poznava že precej časa) bolj redkobeseden, mi je v veselje, da nekaj tega kar skriva v sebi lahko tudi ubesedim. Za vse, ki bi si želeli kaj več zvedeti o projektu Velenjski spome(j)niki vam toplo priporočam obisk njegove spletne strani, www.housemouse.tk in vam bo kaj kmalu jasno za kaj gre.


Kritično oceno pa bom vseeno podelil organizatorju dogodka, saj tovrstne prireditve zahtevajo nekaj več kot samo uvodne govore ter bežne predstavitve avorja, ki si že zgolj zaradi svojega truda, ki ga je vložil v projekt in njegovih umetniških referenc na tem področju vsaj nekaj stavkov več. Poleg tega takšen dogodek aboslutno zahteva tudi povečano prisotnost izbranih ne-lokalnih medijev, če želijo biti dogodki v velenjski galeriji več kot le sami sebi namen. Ker se je dogodka udeležilo kar precej ljudi in beseda dogodek ni samo ogled le-tega in potem brž domov v posteljo, ampak še nekaj več, bi moral organizator poskrbeti tudi za kulturno animacijo po predstavitvi projekta, ki pa je lahko z kančkom volje in izvirnosti precej drugačna od samo kozarca vina in slanih prestic. No, tukaj pa žal še tega ni bilo. Žalostno in v opomin.

Povzetek avtorjevega opisa projekta
Velenje je mesto, ki se hitro razvija in raste na več področjih. Tudi na kulturnem. V letu 2007 je Velenje skupaj s petimi partnerskimi mesti uspešno kandidiralo na razpisu za Evropsko prestolnico kulture leta 2012.
Vzporedno z razvojem je mesto poleg moderne arhitekture zaznamovalo tudi izjemno bogastvo spomenikov uveljavljenih domačih in tujih umetnikov. Spomeniki so (pre)večkrat spregledane in neme, a vseeno zelo zgovorne priče in mejniki našega razvoja. Marsičesa nas lahko naučijo, hkrati pa nas opozarjajo, da moramo do preteklosti ohranjati spoštljiv odnos. Vsi velenjski spomeniki, še posebej tisti, ki so za dnevno politiko morda ideološko sporni, nam zastavljajo vprašanja o vrednotah in merilih družbe, civilizacije.
Avtor multimedijskega projekta Spome(j)niki Stane Špegel se je ob iskanju odgovorov na ta vprašanja odločil, da velenjske spomenike z ustvarjalno sintezo različnih umetniških izrazov, ki jih omogoča sodobna tehnologija, predstavi širši javnosti.
Projekt Spome(j)niki tvorijo fotografske, grafične in video predstavitve spomenikov, ki svojstveno zaznamujejo podobo Velenja. Del projekta so tudi razglednice, na katerih so odtisnjeni ujeti trenutki z virtualnih potovanj velenjskih spomenikov. Ti so s Špeglovo pomočjo stopili s svojih piedestalov in se kot popotniki v prostoru in času nastavili fotografskemu objektivu pred zanimivimi arhitekturnimi in umetniškimi stvaritvami ali v specifičnih krajinah od severne do južne poloble. Tri serije razglednic (modra, zlata in č/b) dopolnjujejo in nadgrajujejo kratki video filmi, ki so bili konec maja prikazani tudi na filmskem festivalu FF600" v ljubljanski Stari elektrarni, v njih pa junaki iz razglednic oživijo.
Več o projektu:
(za pozitivno razmišljajoče)
http://www.mladina.si/tednik/200815/clanek/kul-profil--vanja_pirc/
(za negativno razmišljajoče)
http://www.demokracija.si/index.php?sekcija=clanki&clanek=1370
{ zanimivo, dogodki, kultura }   [ 3 komentarji ]