Old school

Marko Gomboc
Saši je zadnjič pisal o analognem dizajnu danes, jaz pa danes o analognem, ko drugačnega še ni bilo... Vsaj v fazi oblikovanja.
 
Ob adaptiranju hiše stare 50 in več let, sem ob odstranjevanju poda naletel na zanimive dele embalaž, ki so bile pristone včasih. Vsaj za eno je potrjeno, da je iz leta 1962, kar je kar 38 let nazaj. Gre za pokrovček Fructal in glede na tip pokrovčka je moral biti za kakšen kompot ali podobno, lahko pa da so tedaj tako pakirali tudi sokove, glede na to, da je Fructal bolj proizvodnja pijač.

Na tem pokrovčku je dobro viden datum proizvodnje - 1962, še bolj zanimiv pa je mali črn znakec na desni strani, ki pove, da je embalaža bila deležna Jugoslovanskega Oskarja za embalažo, leta 1962. Raziskal sem (zgolj na guglu),  kakšne vrste nagrada je bila to in našel samo par zapisov za razne embalaže, ki so še dobile Oskarja - očitno je šlo za ngrado za oblikovalske dosežke na področju embalaže.


Naslednji arheološki kos ;) je oblačilna etiketa Toper Celje, zanimive oblike in celo tiskana z zlato barvo. Na zadnji strani listka piše, da je bil verjetno kos oblačila rezerviran za Pepi in, da je zanj plačala 900 din. Letnica ni razvidna, po obliki in izvedbi sodeč je pa blizu zgornjega soka.

Glede na to, da je znamka Toper spet aktualna, sem želel na njihovi spletni strani ugotoviti v katero obdobje spada znak iz etikete, vendar žal ni tega kronološkega zapisa.

Tretja najdba, je pokrovček za pasto za negovanje poda po imenu Idol. Lepa grafična rešitev, jasna ponazoritev rabe izdelka že z grafiko, predvsem pa dober copy - nenadmašivo voštilo za podove.


Vse tri embalaže so me opomnile na to, kako je bil včasih ta del izdelka res pomemben in nezamenljiv, predvsem na to, kako so z bistveno drugačno tehniko dosegali zelo dobre oblikovalske rezultate. Danes pa v poplavi vseh izdelkov, velikokrat dobre embalaže sploh ne opazimo oz. še slabše - izdelku samo zaradi embalaže dajemo kredibilnost.
{ grafika, zabavno, dizajn }   [ ni komentarjev ]