Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Iz okvirja / Out of Frame

V sodelovanju s Salonom Voilà Beauty smo v petek, 12. junija, v Galeriji lepote otvorili prodajno razstavo »Iz okvirja / Out of Frame« umetnice Maje Lesjak Gavriloska, poznane pod umetniškim imenom Malapala, ki je dogodek začinila s slikanjem v živo. Glasbeni gost je bil priznani velenjski jazz glasbenik Jure Pukl.

———-
O RAZSTAVI
Slika, oziroma umetniško delo je lahko več kot samo uokvirjeno platno na steni, največkrat na ogled samo lastniku dela. Zato je slikarska razstava IZ OKVIRJA/OUT OF FRAME zasnovana tako, da gledalcu predstavi pogosto spregledano uporabno vrednost umetnosti, ko jo prenesemo na stvari in predmete za vsakdanjo rabo ter jim vdahnemo novo, svežo energijo in si jih ogledamo in vidimo še iz neke druge perspektive. Kava iz ročno poslikane skodelice, šepeta poezijo in nas popelje v domišljijski svet, hkrati pa v nas prebuja vizijo prihodnosti. Stare hlače postanejo unikatno umetniško delo. Stol ni več, samo stol, kar naenkrat je kot slika na steni. Lestenec obelodani drugačen, morda nov pogled na stvari ali življenje. ”Uporabna” umetnost tako popestri vsakdanjik. Svet, bolj tesno povezan z umetnostjo, je takoj lepši.

———-
MAJA LESJAK GAVRILOSKA – MALAPALA
http://www.malapala.com/
Oblikovalka, slikarka in ilustratorka, ki svojo nemirno kri kroti tako, da jo preliva v izvrstno in samosvojo ilustracijo, ki se brez kompromisno naseljuje na različne medije in ima pri tem še vse pod kontrolo. To je gotovo tudi posledica njene zasebne kreativne in karierne poti, ki jo s svojimi otroki doživlja iskreno in intenzivno. Skupaj s štirimi korenjaki se sprehaja od svojega do njihovega otroštva in svoje še vedno ne izživeto otroškost udejanja v figuraliki, ki je po barvitosti in atributih, ki spremljajo te portretne like zelo otroška, medtem ko je je karakter likov nemalokrat avtoportreten ali celo zelo odraslega videza. Emblematika, ki je prisotna v njenih delih pa odstira njena soočanja in poznavanja zakonitosti prezentacije vizualnih komunikacij. Znakovnost se seli iz slike v sliko in sledimo zelo zanimivim variacijam. Figuralika, ki je osrednji nosilec slikovne površine je dominantna v svoji pojavnosti, ki izmišljenim in slikovitim figuram vdahne sanjski karakter, hkrati pa nas nagovarja s svojo radoživostjo. Dinamičnost še potencirajo motivi, ki prehajajo iz domišljijskega v realni svet ali pa v obratnem vrstnem redu.

Da Maji glasbeni gost, ki je z zvočno kuliso popestril njeno otvoritev, ni tuj pričajo križanja njunih poti že v preteklosti. Na zadnji sta zelo uspešno prelila note in barve. Rezultat simbioze je izjemen album Broken Circles, ki oblečen v Majine likovne interpretacije navdušuje ljubitelje jazz glasbe širom po svetu.

———-
JURE PUKL
https://jure-pukl.com/
Tik pred izbruhom koronske epidemije, ko je lahko le slutil, da bodo import in export linije (tudi čezoceanske) za precej časa zaklenile svoje rampe na kapijah, se je Jure mudil na obisku v domačem kraju. »Velenjski Newyorčan«, kot ga poimenoval časopis Delo in prejemnik nagrade Prešernovega sklada, je bil tako ”primoran” ostati ”doma”. Ker v njem tli večna mladost nemirne duše, je izolacijo začel preganjati s pomočjo tistega, kar najbolje obvlada. Z glasbo. Ker ni bilo več možno v živo muzicirat, sam ali z bendom se je prelevil v švicarski nožek. Sam je posnel bobne, klaviature, dodajal bite in lupe, zraven pa še pihal v sax. Na svet je v osami privekala super koronska fuzija house bitov in jazza, ki je čudovit kulturno umetniški dogodek še dodatno oplemenitil.

———-
GALERIJA LEPOTE
Ideja vzpostavitvi izložbene projekcije kulturno umetniškega izražanja na eni izmed najbolj frekventnih lokacij v Velenju je v Opa!celici zorela že nekaj časa. Na naslednika galerije foto kluba Zrno v nekdanji mesnici, lučaj stran od tukaj, je bilo potrebno čakati kar nekaj let. Priložnost se je pojavila, ko se je v prostore nekdanje trgovine Peko naselil Salon Voila Beauty s katerim kreativna platforma Opa!celica že nekaj let uspešno sodeluje.
Uspešne oblike poslovne prakse so rezultat sinergije različnih programov. Tega se zaveda tudi podjetje Voilà Beauty. V obliki izložbenega ambienta imenovanega Galerija lepote vizijo lastne blagovne znamke nadgrajuje skozi vidik kulture in z njo povezanih umetnosti. Karakter uličnega razstavnega prostora je namenjen umetniškim intrepretacijam na temo različnih oblik lepote (ženska, človek, narava …), ki jih s svojimi storitvami pokriva tudi podjetje Voila Beauty. Galerija lepote s takšnim pristopom ustvarja podobo inovativnega urbanega elementa, ki skozi kulturni izraz dopolnjuje utrip mestnega središča.
https://www.voilabeauty.si/