Nova šolska knjižnica v avli OŠ Mihe Pintarja Toleda Velenje

Vsak otrok si želi biti razumljen in bivati v prijetnem okolju. Enako velja za knjige.
Za prijeten pričetek novega šolskega leta 2020/21 smo v sodelovanju z OŠ Mihe Pintarja Toleda Velenje za učence in zaposlene zasnovali prijetno ambientalno presenečenje.

 

Šola je v avli dobila novo knjižnico. Želeli smo, da prostor še naprej ostane zračen in svetel, zato novo umeščene knjižnice nismo zapirali do vrha, ampak zgolj do višine omar, vogal pa zmehčali in zapeljali proti atriju. Lesena okrogla okna so na različnih višinah in vabijo k ogledu dogajanja v knjižnici. Med okni so leseni okvirji z različnimi spodbudnimi nagovori. V notranjost nam je uspelo umestiti večji del opreme stare knjižnice. Ob oknih, ki nudijo čudovit pogled na notranji ozelenjen atrij, smo se poigrali z bralnim kotičkom, ki je organiziran kot odprt, dinamični sistem knjižnih regalov s tremi oblazinjenimi okvirji za sedenje/branje.

 

Ob tem ni odveč poudariti, da so takšne ambientalne rešitve izvedljive le v primeru sinergijskega sodelovanja med naročnikom in snovalci, pri čemer pomembno vlogo odigra razumevanje vlog v projektu in pristen odnos med akterji. Želje in potrebe šole, da zaradi povečanega števila učencev in posledično prostorske stiske izvede reorganizacijo določenih prostorov je ponudila alternativno lokacijo knjižnice v šolski avli. Svetel in zračen prostor, ki je bil kot nalašč za arhitekturni izziv, ki prepleta elemente otroške razigranosti in spoštljivosti izobraževalne inštitucije, ne da bi pri tem šolska avla izgubila svoj karakter in funkcionalnost.

 

  • Naročnik projekta: OŠ Mihe Pintarja Toleda
  • Investitor: Mestna občina Velenje

Izvajalci: