Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Pustolovsko energetsko igrišče »Rudarska vas«

Otroško igrišče se nahaja na zelenici ob Vili Rožle v Sončnem parku v Velenju in je nastalo v okviru pilotne investicije projekta »CUL-Energy 4 Kids«, ki ga je izvedla Mestna občina Velenje (ga. Špela Šeliga). Igrišče se nahaja na območju nekdanjega otroškega igrišča in na območju vrtnoarhitekturne dediščine Slovenije. Namen igrišča je otroke preko igre poučiti o obnovljivih in neobnovljivih virih energije, energetski učinkovitosti ter varčevanju z energijo.

Z igriščem otroke in mladostnike opozarjamo tudi na pomen lokalnega vira energije – šaleški lignit, zato je prostor za igro urejen na temo rudarjenja v Šaleški dolini ter poimenovan »Rudarska vas«. Igrala so zasnovana tako, da njihovi uporabniki s pomočjo gibanja – lastne kinetične energije – proizvedejo svetlobo ali v gibanje poženejo del igrala: s spustom po žičnici sprožijo vrtenje spiral, s sprehodom skozi tunel prižig luči, z nalaganjem lignita na vozičke pa žarenje luči na energijsko optimiziranih tablah. Dodaten vir energije na igrišču je sončna svetloba, ki jo v električno energijo pretvarjajo fotovoltaični paneli. Ideje za razvoj energijsko optimiziranih igral so pod strokovnim vodstvom razvijali otroci v sklopu mednarodnih delavnic.

Koncept igrišča je nato pripravila krajinska arhitektka Kaja Flis v sodelovanju s Tino Pozinek Koštomaj, energetske predelave Šolski center Velenje, igrala pa je izdelalo podjetje Igrala in oprema Pozinek.  Igrišče je zasnovano za različne starostne skupine – od otrok, ki lahko »bibajo« na lesenih tirih, do večjih otrok, ki se spuščajo po žičnici ali plezajo na »rov«. Izobraževalne table so zaradi ilustracij primerne že za najmlajše. Žal je igrišče zaradi neprimernega vzdrževanja okrnjeno. Povezava med sončno celico in igrali je prekinjena, zato ne delujejo lučke na izobraževalnih tablah in tunel ni več osvetljen.